Hétvégére talán már az igazi tél is beköszönt, itt az ideje összeszedni néhány jó kis leves receptet a hosszú estékre. Én kifejezetten szeretek sűrű leveseket vacsorázni pirítóssal ebben az időszakban: ez a sajtleves brokkolival az egyik kedvencem. Nagyon egyszerű, gyors leves, könnyen beszerezhető hozzávalókból. Készíthető karfiolból is, ha valaki nem kedveli a brokkolit, vagy egyszerűen csak az van otthon...
Hozzávalók (4 - 6 adag):
- 200 g burgonya, hámozva, kockákra vágva
- 1/2 teáskanál só
- 3 evőkanál olaj
- 1 kis fej apróra vágott vöröshagyma
- 1 nagyobb, apróra vágott sárgarépa
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 300 g brokkoli, rózsáira szedve
- 8 dl zöldség alaplé
- 2 dl tejföl
- 200 g reszelt cheddar sajt
- frissen őrölt fekete bors
- Egy nagyobb lábosban hevítsük fel az olajat, és enyhén pirítsuk meg benne a hagymát.
- Adjuk hozzá a burgonyát, a répát, és a brokkoli 2/3-át. Pirítsuk kevergetve 5-6 percig, majd öntsük fel az alaplével, sózzuk, és lefedve puhára főzzük.
- Botmixerrel pürésítsük, és keverjük hozzá a tejfölt.
- Szórjuk bele a maradék brokkolit, és főzzük még 10 percig. Az utolsó 5 percben adjuk hozzá a cheddar sajtot is.
- Frissen őrölt fekete borssal, kevés friss kakukkfűvel tálaljuk.
Az elkészítés menete videóval:
Hozzávalók / TESCO
Helyszín / MIELE Főzőiskola