A Két Cica Konyhája

Forralt boros csokitorta (mindenmentes változat)

2024.12.23. 12:20
Forralt boros csokitorta (mindenmentes változat)

20241223_101253_resized.jpg

Ez a recept hagyományos feldolgozásban szerepelt már a blogon, de annyira "karácsonyi" és olyan jól illik a forralt borhoz, hogy megsütöttem tej-, tojás-, liszt-, és cukormentes változatban is.

 20241223_101400_resized.jpg

Elkészítés: 70 perc (+ a cékla sütése)

Nehézség: 4

Hozzávalók (12 nagy szelet):

350 g sült cékla (tisztítva)

150 g mandulaliszt

150 g rizsliszt

50 g cukrozatlan kakaópor

50 g méz

150 g étcsoki

150 g kókuszkrém

2 dl forralt vörösbor

1 narancs héja és leve

1 kávéskanál forralt bor fűszerkeverék

10 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál vaníliakivonat

2 evőkanál útifűmag héj

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál szódabikarbóna

½ dl almaecet

A tetejére:

100 g étcsoki

50 g kókuszkrém

4-5 evőkanál gránátalma mag

20241223_101419_resized.jpg

20241207_093447_resized_1.jpg

Elkészítés:

  1. A céklákat félbevágjuk, a vágott felülettel lefelé fordítva egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és 180 fokos sütőben k. 25 perc alatt megsütjük, majd hűtés után meghámozzuk és feldaraboljuk.
  2. A vörösbort felforraljuk, beleszórjuk a fűszerkeveréket és a reszelt narancshéjat, hozzáöntjük a kifacsart narancslét és kihűtjük. Ezt követően beleszórjuk az útifűmaghéjat, elkeverjük és 15 percig állni hagyjuk, míg bezselésedik.
  3. A csokit a kókuszkrémmel felolvasztjuk.
  4. Először a céklát rakjuk a késes robotgépbe és pürésítjük, majd hozzáadjuk a felolvasztott csokit, a beáztatott útifűmaghéjat, az olajat, a mézet és a vaníliakivonatot és homogén masszát keverünk belőle.
  5. Közben összekeverjük a rizslisztet, a mandulalisztet és a kakaóport és kanalanként a céklás masszához keverjük.
  6. Végül a szódabikarbónát és a sütőport összekeverjük, ráöntjük az almaecetet, felpezsegtetjük és a tésztához keverjük.
  7. Egy sütőtálat kiolajozunk és belesimítjuk a masszát. 160 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük, majd kihűtjük.
  8. Akkor felolvasztjuk a tetejére félretett csokit a kókuszkrémmel és a torta tetejére simítjuk. Megszórjuk gránátalmamaggal és mehet csillogni az ünnepi asztalra.

 20241207_091916_resized_1_1.jpg

Ha a Tescoból szerzitek be az alapanyagokat (ahogy én is tettem), Clubcardot használva 30 %-kal olcsóbban vásárolhattok be. Emellett szívből ajánlom a házhoz szállítást - ne feledjétek: a karácsonyi kiszállítási idősávot már most érdemes lefoglalni. Részletek ebben a bejegyzésben.

Szöveg, fotó és recept: Bezselics-Békési Ildikó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr8118756984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása