Egyben a legfinomabb is: bazsalikomos zöldborsó gratin, a tetejére sütött burgonyachipsszel.
Mindig fontos szempont, milyen köret készüljön az ünnepi fogások mellé, de nagy vendégjárás idején arra is gondolni szoktam, hogy vegetáriánus látogatók felbukkanása esetén akár önálló fogásként is megállja a helyét. Ez a csodaszép gratin remekül illik halakhoz, csirkéhez, pulykasülthöz, de salátával önállóan is feltálalható, és garantáltan nem okoz csalódást senkinek: a fotózáson például ez tűnt el először az aznapi felhozatalból...
Hozzávalók (4 adag):
3 tojás, felverve
1 kávéskanál friss kakukkfű (vagy egy csipet szárított)
1 evőkanál friss bazsalikom apróra vágva (vagy egy kávéskanál szárított)
1 teáskanál zúzott fokhagyma
200 g frissen reszelt félkemény sajt (pl. edami, gouda)
só és bors, ízlés szerint
100 ml tejszín
300 g zöldborsó
4 kis rózsaburgonya, hámozva, vékonyra szeletelve
1 teáskanál olívaolaj
2 evőkanál vaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 ° C-ra.
Egy keverő tálban keverjük össze a tojást, kakukkfüvet, bazsalikomot, fokhagymát, sajtot, a sót és a borsot.
Keverjük hozzá a tejszínt és a borsót, és öntsük kivajazott szufléformákba.
A burgonyaszeleteket rendezzük el a tetején, locsoljuk meg olívaolajjal, és enyhén sózzuk meg.
Előmelegített sütőben 25 percen át süssük.
Hozzávalók / TESCO: