Szépen mutat az ünnepi asztalon, különleges és finom, ráadásul együtt sül a körettel, és 1 óra alatt elkészül. Megkésett háziasszonyoknak különösen ajánlott, mert csirkére nem kell feliratkozni a hentesnél, és végső esetben még egy hipermarketben is meg lehet venni. Aki már egészet nem kap, vásároljon egész csirkecombot, és vágja nagyon apróra az almát, így be tudja tölteni a bőre alá.
Sült csirke, almával töltve
Előkészítés: 20 perc (konyhakész csirke vásárlása esetén)
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók:
1 db 1,5 kg súlyú konyhakész csirke
250 g szeletelt bacon szalonna
4 db savanykás alma
2 közepes fej vöröshagyma
100 g fehér szőlőből készült, nagy szemű mazsola
3-4 ág friss kakukkfű
só, frissen őrölt fekete bors
30 g vaj
100 ml száraz fehérbor
- A puha, szoba hőmérsékletű vajat összekeverjük egy teáskanál tengeri sóval és egy kávéskanál borssal, és bedörzsöljük vele a csirkét kívül-belül.
- Az almát kimagozzuk, és héjastul felszeleteljük, a hagymát félbevágjuk, és vékonyra szeleteljük.
- A csirkét a hátára fektetjük, a belsejét alul kibéleljük szeletelt baconnel, majd a bacon magasságáig „kibéleljük” almával, hagymaszeletekkel, mazsolával és kakukkfűvel.
- Ezt követően a csirke belsejében, két oldalt is kerül néhány szelet bacon, majd alma, hagyma, mazsola és kakukkfű, végül a legfelülre is bacont rakunk.
- A kilógó bacon szeleteket visszatűrjük a csirke belsejébe, hogy nem csússzon ki a töltelék.
- A sütőtál aljára rendezzük a maradék almát, rárétegezzük a hagymát, megszórjuk mazsolával, néhány kakukkfűágat teszünk rá, és aláöntjük a fehérbort.
- Erre az „ágyra” fektetjük a csirkénket, majd lefedjük a tálat.
- Előmelegített, 180 fokos sütőben sütjük 40 percig, majd levesszük a fedőt, és további 20 perc alatt ropogósra sütjük a bőrét.
- A csirkét egy tálra rakjuk. Az alatta sült almát a hagymával és a mazsolával együtt egy szedőlapáttal kiszedjük, hogy a zsír visszamaradjon, és külön tálaljuk a csirke mellé.
- Frissen fogyasztjuk.
Hozzávalók / TESCO: