A főzelék a levesek mellett a kedvenc ételtípusom: mivel melegétel-függő vagyok, egyik vagy másik biztosan van a hűtőben. De mindenből létezik szezonális "kiadás" - a zsenge tavaszi zöldségeket például kár lenne túlfőzni-sütni-fűszerezni. Az elmúlt hetekben rászoktam a párolt zöldfélékre, mégpedig úgy, hogy előkészített leves vagy főzelék alapokba turmixolom őket, és utólag ízesítem: így a tápanyag tartalmuk nagyobb része, és a rostállomány is megmarad, a belőlük készült étel frissebb, ízesebb lesz. Ez egy karalábé-karfiol cukkini főzelék, de szinte bármiből készülhet.
Hozzávalók (6 adag):
LISZT, TEJ, TOJÁS ÉS CUKORMENTES
2 evőkanál olaj
1 közepes fej főzőhagyma
3 evőkanál hajdinaliszt
1 nagy krumpli (kb. 200 g)
3 zsenge karalábé
1 kis fej karfiol
2 cukkini
1 gerezd fokhagyma
só
1,5 liter zöldség vagy csirke alaplé
Zöldfűszerek, ízlés szerinti arányban: rozmaring, kakukkfű, tárkony, lestyán, petrezselyem (én összesen 2 evőkanálnyit tettem bele, mozsárban összezúzva
A tálaláshoz: frissen őrölt csilipehely, extra szűz olívaolaj
(Én egy fazékban készítettem el, aminek a tetejébe beilleszthető egy párolóbetét, így nem kellett két edényt használnom.)
1. Az olajon megpirítottam az apró kockákra vágott hagymát. Az utolsó 5 percben megszórtam a hajdinaliszttel, és rádobtam a zúzott fokhagymát is, majd kb. 1 dl hideg alaplével simára kevertem.
2. Beletettem a megtisztított, feldarabolt krumplit, átkavartam és felöntöttem az alaplével.
3. A feldarabolt zöldségeket (karalábé, karfiol, cukkini) a párolóbetétbe tettem, és lefedve 20 percig főztem - ez idő alatt a krumpli megpuhul, és a párolóban a zöldségek is fogyasztásra készek.
4. A párolt zöldfélék felét félretettem, ügyelve, hogy ne hűljenek ki, a többit hozzákevertem a főzelék alaphoz, és botmixerrel pürésítettem.
5. Kicsit utánasóztam, beletettem a zöldfűszereket, és 10 percig lefedve állni hagytam.
6. Tálaláskor a tányérra szedtem a párolt zöldséget, rámertem a mártást, majd megszórtam csilipehellyel, és meglocsoltam olívaolajjal.