A Két Cica Konyhája

Tavaszi főzelék, főzés nélkül

Tavaszi főzelék, főzés nélkül

fozelek_kicsi.jpg

 

 

A főzelék a levesek mellett a kedvenc ételtípusom: mivel melegétel-függő vagyok, egyik vagy másik biztosan van a hűtőben. De mindenből létezik szezonális "kiadás" - a zsenge tavaszi zöldségeket például kár lenne túlfőzni-sütni-fűszerezni. Az elmúlt hetekben rászoktam a párolt zöldfélékre, mégpedig úgy, hogy előkészített leves vagy főzelék alapokba turmixolom őket, és utólag ízesítem: így a tápanyag tartalmuk nagyobb része, és a rostállomány is megmarad, a belőlük készült étel frissebb, ízesebb lesz. Ez egy karalábé-karfiol cukkini főzelék, de szinte bármiből készülhet.

 

 

Hozzávalók (6 adag):

 

 

LISZT, TEJ, TOJÁS ÉS CUKORMENTES

 

2 evőkanál olaj

1 közepes fej főzőhagyma

3 evőkanál hajdinaliszt

1 nagy krumpli (kb. 200 g)

3 zsenge karalábé

1 kis fej karfiol

2 cukkini

1 gerezd fokhagyma

1,5 liter zöldség vagy csirke alaplé

Zöldfűszerek, ízlés szerinti arányban: rozmaring, kakukkfű, tárkony, lestyán, petrezselyem (én összesen 2 evőkanálnyit tettem bele, mozsárban összezúzva

A tálaláshoz: frissen őrölt csilipehely, extra szűz olívaolaj

 

(Én egy fazékban készítettem el, aminek a tetejébe beilleszthető egy párolóbetét, így nem kellett két edényt használnom.)

 

 

fozelek_2_kicsi.jpg

 

 

1. Az olajon megpirítottam az apró kockákra vágott hagymát. Az utolsó 5 percben megszórtam a hajdinaliszttel, és rádobtam a zúzott fokhagymát is, majd kb. 1 dl hideg alaplével simára kevertem.

2. Beletettem a megtisztított, feldarabolt krumplit, átkavartam és felöntöttem az alaplével.

3. A feldarabolt zöldségeket (karalábé, karfiol, cukkini) a párolóbetétbe tettem, és lefedve 20 percig főztem - ez idő alatt a krumpli megpuhul, és a párolóban a zöldségek is fogyasztásra készek.

4. A párolt zöldfélék felét félretettem, ügyelve, hogy ne hűljenek ki, a többit hozzákevertem a főzelék alaphoz, és botmixerrel pürésítettem.

5. Kicsit utánasóztam, beletettem a zöldfűszereket, és 10 percig lefedve állni hagytam.

6. Tálaláskor a tányérra szedtem a párolt zöldséget, rámertem a mártást, majd megszórtam csilipehellyel, és meglocsoltam olívaolajjal.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr767449636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása