Bár sokat fejlődött a salátakészítés kultúrája az utóbbi években, azért a legjobb fogásokat ebből a kategóriából mégiscsak otthon eszem. A vendéglátó helyeken a nizzai és a cézár salátán kívül nem igazán kínálnak teljes fogást kiváltó tálakat - sajnos leginkább a "nyers lecsó" teszi ki a repertoár felét, néhány elhanyagolható kiegészítővel (a nyers lecsó nálam azt jelenti, hogy felszecskázzák a paradicsomot, a paprikát meg a hagymát, és jó ízetlen jégsalátával szolgálják fel).
Számomra a tökéletes saláta tartalmaz hideg és meleg összetevőket, sajtot, olajos magvat, jó ízű zöld leveles salátafélét, és valami karakteres összetevőt, ami egységbe hozza az egészet. Így tudom önálló fogásként elfogadni, az alábbiakban legújabb kedvencemet láthatjátok:
Hozzávalók (4 adag):
70 g csípős Herz vastagkolbász
4 szelet kovászos rozskenyér
160 g gorgonzola sajt
2 közepes, félig kemény körte
200 g friss, vegyes salátakeverék
1 evőkanál mák
Az öntethez: 4 ek extra szűz olívaolaj, 2 ek körtepálinka, 1 ek méz, 1 késhegynyi őrölt fehér bors
Elkészítés:
A megmosott salátakeveréket leszárítjuk, és négy adagra osztva a tányérokra halmozzuk.
A körtét és a sajtot kockákra vágjuk, és 4 részre osztva a salátára szórjuk.
Az öntet hozzávalót összekeverjük, meglocsoljuk vele a tányérok tartalmát és lazán összeforgatjuk.
A vékony kolbászszeleteket egy serpenyőben kiolvasztjuk, és enyhén megpirítjuk, majd kiszedjük és félretesszük.
A kockákra vágott kenyeret a kolbász zsírján megpirítjuk, és 4 adagban a salátára szórjuk.
A kolbász "chips" a saláta tetejére kerül, majd megszórjuk a mákkal is.
Frissen, egytálételként fogyasztjuk - tökéletes könnyű vacsora egy pohár borral, és 15 perc alatt elkészül.