A Két Cica Konyhája

Egy nagyon céklás rizottó, kecskesajttal

Egy nagyon céklás rizottó, kecskesajttal

img_9814_2.JPG

Nagyon szeretem a rizst, így nálam a rizottókészítés a konyhai alapműködéshez tartozó gyorsételnek számít: alaplé mindig van, kerekszemű rizs és hagyma úgyszintén - ezekhez csak valamilyen zöldség kell kiegészítőnek, és kész a vacsora. A tél nagy slágere nálam a sütőtök mellett a cékla: általában hét elején veszek két-három darabot, megfőzöm, és dobozban a hűtőbe teszem - a hét folyamán párolt káposztába, rizottóba, levesnek vagy salátának elhasználom ( sütőtök is van mindig itthon, megsütve). Én imádom a cékla színét és ízét is, így nemcsak mutatóba kerül az ételekbe, hanem igazi főszerephez jut. Ízlés szerint lehet tehát változtatni az arányokon, de a rizs, a cékla és a kecskesajt remek triónak számít minden formációban. Most, hogy így ránézek a képre, olyan, mintha a Mikulás hozta volna - de akár ünnepi köretnek is el tudom képzelni.

Elkészítés: 50 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók (4 adag):

150 g kerekszemű rizs

300 g főtt cékla

1 salotta hagyma

100 g krémes kecskesajt

1 ek vaj vagy libazsír

1/2 dl balzsamecet

1 l zöldség alaplé

1 kk só

1/2 kk őrölt kömény

1/2 kk őrölt fekete bors

1 tk friss kakukkfű levél

A tálaláshoz: 4 kk szarvasgomba olaj

img_9816_2.JPG

Elkészítés:

1. Az alaplét egy lábosban felforraljuk, és a rizottó készítése során melegen tartjuk.

2. A hagymát apróra vágjuk, és egy magas falú serpenyőben a vajon vagy libazsíron üvegesre pároljuk.

3. Beleszórjuk a rizst, átforgatjuk a zsiradékban és enyhén megpirítjuk, közben  beleszórjuk a fűszereket.

4. Merőkanalanként adagoljuk hozzá az alaplét: elkeverjük, hagyjuk, hogy magába szívja  a rizs, majd pótoljuk, egészen addig, míg a rizs "al dente" állagú lesz, azaz nem teljesen puha, még harapható.

5. A főtt céklát meghámozzuk, és durvára turmixoljuk: én úgy szeretem, ha a rizsszemekkel megegyező nagyságú darabok vannak benne.

6. A céklapürét a balzsamecettel együtt a kész rizottóhoz keverjük, és összemelegítjük őket.

7. A tányéron a rizottó közepére halmozunk egy jó nagy kanál kecskesajtot, és megszórjuk friss kakukkfűvel, esetleg meglocsolhatjuk 1-1 kávéskanál szarvasgomba- vagy extra szűz olívaolajjal is. Frissen fogyasszuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr2114435396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása