Nagyon szeretem a rizst, így nálam a rizottókészítés a konyhai alapműködéshez tartozó gyorsételnek számít: alaplé mindig van, kerekszemű rizs és hagyma úgyszintén - ezekhez csak valamilyen zöldség kell kiegészítőnek, és kész a vacsora. A tél nagy slágere nálam a sütőtök mellett a cékla: általában hét elején veszek két-három darabot, megfőzöm, és dobozban a hűtőbe teszem - a hét folyamán párolt káposztába, rizottóba, levesnek vagy salátának elhasználom ( sütőtök is van mindig itthon, megsütve). Én imádom a cékla színét és ízét is, így nemcsak mutatóba kerül az ételekbe, hanem igazi főszerephez jut. Ízlés szerint lehet tehát változtatni az arányokon, de a rizs, a cékla és a kecskesajt remek triónak számít minden formációban. Most, hogy így ránézek a képre, olyan, mintha a Mikulás hozta volna - de akár ünnepi köretnek is el tudom képzelni.
Elkészítés: 50 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók (4 adag):
150 g kerekszemű rizs
300 g főtt cékla
1 salotta hagyma
100 g krémes kecskesajt
1 ek vaj vagy libazsír
1/2 dl balzsamecet
1 l zöldség alaplé
1 kk só
1/2 kk őrölt kömény
1/2 kk őrölt fekete bors
1 tk friss kakukkfű levél
A tálaláshoz: 4 kk szarvasgomba olaj
Elkészítés:
1. Az alaplét egy lábosban felforraljuk, és a rizottó készítése során melegen tartjuk.
2. A hagymát apróra vágjuk, és egy magas falú serpenyőben a vajon vagy libazsíron üvegesre pároljuk.
3. Beleszórjuk a rizst, átforgatjuk a zsiradékban és enyhén megpirítjuk, közben beleszórjuk a fűszereket.
4. Merőkanalanként adagoljuk hozzá az alaplét: elkeverjük, hagyjuk, hogy magába szívja a rizs, majd pótoljuk, egészen addig, míg a rizs "al dente" állagú lesz, azaz nem teljesen puha, még harapható.
5. A főtt céklát meghámozzuk, és durvára turmixoljuk: én úgy szeretem, ha a rizsszemekkel megegyező nagyságú darabok vannak benne.
6. A céklapürét a balzsamecettel együtt a kész rizottóhoz keverjük, és összemelegítjük őket.
7. A tányéron a rizottó közepére halmozunk egy jó nagy kanál kecskesajtot, és megszórjuk friss kakukkfűvel, esetleg meglocsolhatjuk 1-1 kávéskanál szarvasgomba- vagy extra szűz olívaolajjal is. Frissen fogyasszuk.