A dió és mák nélkülözhetetlen hozzávalói a karácsonyi süteményeknek - az ízük, illatuk önmagában elhozza az ünnepi hangulatot. Bár lehet venni és sütni is mindenmentes bejglit, nekem az a tapasztalatom, hogy a hagyományostól eltérő különbségek nagyobb csalódást okoznak, mintha mákkal vagy dióval készült, más jellegű sütemény kerül az asztalra. Ez a máktorta finom és egyszerű, gyorsan és könnyen elkészíthető.
Elkészítés: 70 perc
Nehézség: 3
Hozzávalók (12 szelet):
200 g darált mák
100 g rizsliszt
100 g mandulaliszt
50 g szeletelt mandula
50 g méz
2 narancs + 1 narancs héja
100 g kókuszkrém
10 evőkanál olívaolaj
2 dl víz
2 evőkanál útifűmaghéj
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
½ dl almaecet
A tetejére és a töltelékhez:
100 g szilvalekvár
1 dl fűszeres forralt bor
50 g szeletelt mandula
Elkészítés:
- az útifűmaghéjat beáztatjuk a vízbe, 15 percre, míg bezselésedik.
- Az egyik narancs héját lereszeljük, majd mindkettőt meghámozzuk és darabokra vágjuk.
- A késes robotgépbe tesszük a feldarabolt narancsokat, a beáztatott útifűmaghéjat, a lereszelt narancshéjat, a mézet, a kókuszkrémet, az olajat és simára turmixoljuk.
- A mákot, a mandulalisztet és a rizslisztet összekeverjük, és keverés közben, kanalanként a narancsos masszához adjuk.
- A szódabikarbónát és a sütőport összekeverjük, ráöntjük az almaecetet és a tésztához keverjük. A tésztának lágynak, de nem folyósnak kell lennie – ha kicsit darabos, olajjal lazíthatunk rajta.
- A szeletelt mandulát fakanállal keverjük hozzá, hogy egyben maradjon.
- Kiolajozott sütőformába kanalazzuk és 160 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük, majd rácson kihűtjük.
- A szilvalekvárt összekeverjük a forralt borral: a félbevágott tésztát megtöltjük vele, majd kenünk egy réteget a tetejére is és megszórjuk szeletelt mandulával.
Ha a Tescoból szerzitek be az alapanyagokat (ahogy én is tettem), Clubcardot használva 30 %-kal olcsóbban vásárolhattok be. Emellett szívből ajánlom a házhoz szállítást - ne feledjétek: a karácsonyi kiszállítási idősávot már most érdemes lefoglalni. Részletek ebben a bejegyzésben.