A Két Cica Konyhája

Mandulás máktorta forraltboros szilvalekvárral

2024.12.22. 12:16
Mandulás máktorta forraltboros szilvalekvárral

20241223_095418_resized.jpg

A dió és mák nélkülözhetetlen hozzávalói a karácsonyi süteményeknek - az ízük, illatuk önmagában elhozza az ünnepi hangulatot. Bár lehet venni és sütni is mindenmentes bejglit, nekem az a tapasztalatom, hogy a hagyományostól eltérő különbségek nagyobb csalódást okoznak, mintha mákkal vagy dióval készült, más jellegű sütemény kerül az asztalra. Ez a máktorta finom és egyszerű, gyorsan és könnyen elkészíthető.

 20241223_095544_resized.jpg

Elkészítés: 70 perc

Nehézség: 3

 

Hozzávalók (12 szelet):

200 g darált mák

100 g rizsliszt

100 g mandulaliszt

50 g szeletelt mandula

50 g méz

2 narancs + 1 narancs héja

100 g kókuszkrém

10 evőkanál olívaolaj

2 dl víz

2 evőkanál útifűmaghéj

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál szódabikarbóna

½ dl almaecet

A tetejére és a töltelékhez:

100 g szilvalekvár

1 dl fűszeres forralt bor

50 g szeletelt mandula

20241223_095617_resized.jpg

20241212_141823_resized.jpg

Elkészítés:

  1. az útifűmaghéjat beáztatjuk a vízbe, 15 percre, míg bezselésedik.
  2. Az egyik narancs héját lereszeljük, majd mindkettőt meghámozzuk és darabokra vágjuk.
  3. A késes robotgépbe tesszük a feldarabolt narancsokat, a beáztatott útifűmaghéjat, a lereszelt narancshéjat, a mézet, a kókuszkrémet, az olajat és simára turmixoljuk.
  4. A mákot, a mandulalisztet és a rizslisztet összekeverjük, és keverés közben, kanalanként a narancsos masszához adjuk.
  5. A szódabikarbónát és a sütőport összekeverjük, ráöntjük az almaecetet és a tésztához keverjük. A tésztának lágynak, de nem folyósnak kell lennie – ha kicsit darabos, olajjal lazíthatunk rajta.
  6. A szeletelt mandulát fakanállal keverjük hozzá, hogy egyben maradjon.
  7. Kiolajozott sütőformába kanalazzuk és 160 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük, majd rácson kihűtjük.
  8. A szilvalekvárt összekeverjük a forralt borral: a félbevágott tésztát megtöltjük vele, majd kenünk egy réteget a tetejére is és megszórjuk szeletelt mandulával.

20241207_091916_resized_1_1.jpg

Ha a Tescoból szerzitek be az alapanyagokat (ahogy én is tettem), Clubcardot használva 30 %-kal olcsóbban vásárolhattok be. Emellett szívből ajánlom a házhoz szállítást - ne feledjétek: a karácsonyi kiszállítási idősávot már most érdemes lefoglalni. Részletek ebben a bejegyzésben.

Szöveg, fotó és recept: Bezselics-Békési Ildikó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9018757026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása