Szerepelt már néhány körtés süti a blogon, még csokis körtetorta is, de azok hagyományos alapanyagokból készültek. Mivel sajnos már én sem ehetek cukrot, lisztet, tejet és tojást, új megoldásokkal kísérletezem. Íme, az egyik:
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók (12 szelet):
400 g körtepüré (450 g körtéből készítve)
150 g kölesliszt
100 g méz
100 g étcsoki (min. 70 % kakaótartalmú, cukormentes)
50 g gluténmentes zabpehely
50 g kókuszolaj
2 dl víz
2 evőkanál útifűmaghéj
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
½ dl almaecet
1 kávéskanál kardamom
Elkészítés:
- A megmosott, kimagozott körtét héjastul kis darabokra vágjuk, kevés vizet (max. 1 dl) aláöntve puhára pároljuk, majd botmixerrel pürésítjük. Ezt követően lassú tűzön besűrítjük.
- Az útifűmaghéjat beáztatjuk a vízbe és megvárjuk, míg a mag megduzzad és az egész zselés állagot nyer.
- A kész körtepürét összekeverjük a mézzel, a beáztatott útifűmaghéjjal és a kókuszolajjal.
- Hozzáadjuk a köleslisztet és a zabpelyhet és kb. 15 percet pihentetjük, hogy a zabpehely puhuljon egy kicsit, majd beleszórjuk az apróra vágott csokoládét és a kardamom port.
- A sütőport és a szódabikarbónát összekeverjük, ráöntjük az ecetet és hagyjuk, hogy felpezsegjen, majd a süteménymasszába keverjük.
- A masszát egy kiolajozott, kölesliszttel kiszórt, 30 cm átmérőjű sütőformába simítjuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt sül meg – ha mélyebb formát használunk, a sütési időt növelni kell.
Fontos!
A cukormentességről: a mézet a cukorbetegek is fogyaszthatják, csak bele kell számolni a napi szénhidrát mennyiségébe. Vegánok helyettesíthetik fruktózzal, xilittel vagy más édesítőszerrel (és cukorral természetesen, ha megehetik).
Szöveg, fotó és recept: Bezselics-Békési Ildikó