A Két Cica Konyhája

"Mindenmentes", csokis körtetorta

"Mindenmentes", csokis körtetorta

img_0009_masolata_resized.JPG

Szerepelt már néhány körtés süti a blogon, még csokis körtetorta is, de azok hagyományos alapanyagokból készültek. Mivel sajnos már én sem ehetek cukrot, lisztet, tejet és tojást, új megoldásokkal kísérletezem. Íme, az egyik:

Elkészítési idő: 1 óra 

Hozzávalók (12 szelet):

400 g körtepüré (450 g körtéből készítve)

150 g kölesliszt

100 g méz

100 g étcsoki (min. 70 % kakaótartalmú, cukormentes)

50 g gluténmentes zabpehely

50 g kókuszolaj

2 dl víz

2 evőkanál útifűmaghéj

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál szódabikarbóna

½ dl almaecet

1 kávéskanál kardamom

img_0012_1_masolata_resized.JPG

Elkészítés:

  1. A megmosott, kimagozott körtét héjastul kis darabokra vágjuk, kevés vizet (max. 1 dl) aláöntve puhára pároljuk, majd botmixerrel pürésítjük. Ezt követően lassú tűzön besűrítjük.
  2. Az útifűmaghéjat beáztatjuk a vízbe és megvárjuk, míg a mag megduzzad és az egész zselés állagot nyer.
  3. A kész körtepürét összekeverjük a mézzel, a beáztatott útifűmaghéjjal és a kókuszolajjal.
  4. Hozzáadjuk a köleslisztet és a zabpelyhet és kb. 15 percet pihentetjük, hogy a zabpehely puhuljon egy kicsit, majd beleszórjuk az apróra vágott csokoládét és a kardamom port.
  5. A sütőport és a szódabikarbónát összekeverjük, ráöntjük az ecetet és hagyjuk, hogy felpezsegjen, majd a süteménymasszába keverjük.
  6. A masszát egy kiolajozott, kölesliszttel kiszórt, 30 cm átmérőjű sütőformába simítjuk.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt sül meg – ha mélyebb formát használunk, a sütési időt növelni kell.

 img_0016_1_masolata_resized.JPG

Fontos!

A cukormentességről: a mézet a cukorbetegek is fogyaszthatják, csak bele kell számolni a napi szénhidrát mennyiségébe. Vegánok helyettesíthetik fruktózzal, xilittel vagy más édesítőszerrel (és cukorral természetesen, ha megehetik).

img_0022_resized.JPG

Szöveg, fotó és recept: Bezselics-Békési Ildikó

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3318723558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Puller István 2024.11.07. 21:02:56

Koppányka sajnos allergiás az útifűmaghéjra, Hannaemulzió a vízre, én pedig a mindenmentes receptekre, de azért attól még nagyon boldog hálaadást kívánunk! BOO!

HATTYU 2024.11.18. 10:41:11

@Puller István: Gondolom, most nagyon frappánsnak és humorosnak érzed magad - valójában ez intolerancia és szűklátókörűség. Örülök, hogy neked nincs szükséged ilyen szükségmegoldásokra, de ennek a receptnek sok, anyagcsere betegségben szenvedő gyerek és felnőtt örül.
süti beállítások módosítása