A Két Cica Konyhája

Karácsonyi kacsapecsenye

2014.12.07. 14:32
Karácsonyi kacsapecsenye

 yi5m5468.jpg

 

 Nem mindenki lelkesedik a halevésért, ezért nem árt karácsony előtt betárazni néhány egyszerű, előre elkészíthető receptet, ami másféle húsból készül. Megfigyelésem szerint a kacsa nagyon népszerű. Ezt a pecsenyét előre meg lehet sütni - ha a mártásban tároljuk, nem fog kiszáradni melegítés közben sem, és csak a grillezés fázisa marad a tálalás előtti időre, amitől finom ropogós lesz a bőre (ez egyrészt időtakarékos megoldás,másrészt nem nyomja el az ünnep illatát a kacsazsír szaga).

 

Készülhet friss szilvából (japán vörös szilvát még lehet kapni), fagyasztottból vagy cukormentes szilvalekvárral is, ha más nincs kéznél. A hús aromás - omlósra sül benne, a gyümölcsből pedig mennyei mártást készíthetünk a vacsorához. Én a zsírt is le szoktam önteni, és egy üvegben elteszem - jó lesz később mártásokhoz, de vannak családtagok, akik magában is "rájárnak", és friss kenyérrel tunkolják... 

 

 

 

yi5m5404.jpg

 

 

 

Kacsamell fűszeres szilvamártásban 

 

 

Hozzávalók (4 adag):

 

 

2 kacsamell filé (kettévágva)

700 g szilva (vagy szilvalekvár)

400 g jázminrizs

2 dl száraz vörösbor

100 g aszalt szilva

Fűszerek (1-1 kávéskanál): fehér és barna mustármag, koriandermag, kardamom, frissen őrölt fekete bors;

1 felszeletelt csilipaprika,

4-5 szem csillagánizs

 

 

yi5m5412.jpg

 

 

 

1. A besózott kacsamellet (miután a bőrt bevagdostuk a tetején) bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, és egy órát állni hagyjuk.

 

2. Ezt követően a sütőedény aljába terítjük az apróra vágott csilipaprikával elkevert szilvát, mellészórjuk a darabokra tört csillagánizst, a tetejére helyezzük a húst, és előmelegített sütőben, 220 fokon kb. 40 percig lefedve sütjük. (Ezen a ponton lehet félbehagyni a munkát, eltenni a hűtőbe és a tálalás előtt egy órával befejezni.)

 

 

yi5m5451.jpg

 

 

 

3. Ha megpuhult, levesszük a fedőt és grillfokozatra állítva a sütőt, a bőrét ropogósra sütjük.

 

 

 

yi5m5475.jpg

 

 

 

 

4. A kacsamellet kivesszük az edényből, a zsírt óvatosan leszedjük a szilva tetejéről, és a megsült gyümölcsöt egy lábosba szedjük. Hozzáadjuk a 2 dl száraz vörösborba pácolt aszalt szilvát, és összefőzzük.

 

5. A mártást tálaláskor öntjük a húsra. Rizst adunk hozzá, de egy kis őszibarack befőttel még ünnepibbé tehetjük a fogást..

 

 

 

 

Hozzávalók / TESCO:

 

 

2h0_8095_logoval.jpg

 

 

 

 

Helyszín / MIELE Főzőiskola:

 

 

 

2H0_8177_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr266964129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása