Nem mindenki lelkesedik a halevésért, ezért nem árt karácsony előtt betárazni néhány egyszerű, előre elkészíthető receptet, ami másféle húsból készül. Megfigyelésem szerint a kacsa nagyon népszerű. Ezt a pecsenyét előre meg lehet sütni - ha a mártásban tároljuk, nem fog kiszáradni melegítés közben sem, és csak a grillezés fázisa marad a tálalás előtti időre, amitől finom ropogós lesz a bőre (ez egyrészt időtakarékos megoldás,másrészt nem nyomja el az ünnep illatát a kacsazsír szaga).
Készülhet friss szilvából (japán vörös szilvát még lehet kapni), fagyasztottból vagy cukormentes szilvalekvárral is, ha más nincs kéznél. A hús aromás - omlósra sül benne, a gyümölcsből pedig mennyei mártást készíthetünk a vacsorához. Én a zsírt is le szoktam önteni, és egy üvegben elteszem - jó lesz később mártásokhoz, de vannak családtagok, akik magában is "rájárnak", és friss kenyérrel tunkolják...
Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó
Fotó: Tóth Milán Photography