A Két Cica Konyhája

Kölesgolyók marcipánnal töltve

Kölesgolyók marcipánnal töltve

kolesgolyo_2.jpg

 

 

Valójában az olajban sütés új módszerét akartam kipróbálni, és a hasznost a kellemessel összekötve készültek ezek a kölesgolyók. Teljesen liszt- tej- és tojásmentes, sőt a cukor is elhagyható belőle. Elvileg olajban kell kisütni, de a Philips AirFryer használatával ez egy (!) evőkanál olajjal megoldható.

 

 

 kolesgolyo_3.jpg

 

 

Hozzávalók (20 darab):

 

 

100 g köles

2 evőkanál barna cukor (vagy tetszés szerint más édesítőszer)

1 teáskanál vaníliakivonat

2 dl víz

10 g mandulamarcipán

1 evőkanál olaj

 

 

 003.jpg

 

 

1. A kölest a cukorral és a vízzel puhára főzzük. A tűzről levéve keverjük bele a vaníliakivonatot, majd hagyjuk teljesen kihűni.

 

2. Közben a marcipánból 20 darab, nagyobb borsónyi golyócskát gyúrunk.

 

3. A kihűlt kölesből egy púpozott evőkanálnyit a tenyerünkbe halmozunk, beletesszük a marcipángolyót és gombócot formázunk belőle - nagyon lágy, óvatosan kell dolgozni vele, és azonnal kisütni.

 

4. Ha hagyományosan, serpenyőben, olajban sütjük, utána itassuk le róla a felesleget. Én eperlekvárral, porcukorral megszórva tálaltam, 5 golyót téve egy adagba, így négy adag desszert jött ki belőle.

 

 

 kolesgolyo_1.jpg

 

 

Az airfryerben 18 percig sült, és a marcipán, ahogy sütés közben megolvadt, picit kitüremkedett a tetején. Nagyon finom, egészséges desszert, friisen fogyasztva az igazi. Eltettem pár darabot, hogy megnézzem, milyen néhány óra állás után: a köles viszonylag gyorsan megkeményedik, de 1-2 órán belül tartja az elvárt minőséget. Liszt, tej, tojás érzékenyeknek érdemes eltenni a receptet!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr717372640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása