Kedvenc gyerekkori levesemet ilyentájt, az őszi-téli időszakban birsalmával ettük. Sajnos a fa azóta elöregedett, én pedig a piacon vagyok kénytelen beszerezni ezt a számomra oly fontos összetevőt. Az idén különösen ínséges időket éltünk birsalma szempontból – alig lehetett kapni, és az sem volt túl jó minőségű, ami végül a kosaramba került. Így viszont unikális élménynek minősült, mikor végre bekanalazhattam!
Hozzávalók:
20 dkg szárazbab
2 ek. kukoricaliszt
1 kis fej hagyma
2 dl tejföl
1 ek. ecet
só
babérlevél
tárkony
2 birsalma
A babot a főzést megelőző este beáztatjuk, hogy lerövidítsük a főzési időt. Másnap 2 l vízben feltesszük főni a hagymával, sóval, babérlevéllel együtt. Mikor nagyjából megpuhult, kivesszük a hagymát, belekeverjük a liszttel simára kevert tejfölt és a gerezdekre vágott birsalmát. Még néhány percig főzzük, majd a tűzről levéve tesszük bele a tárkonyt, esetleg néhány csepp enyhe ecetet, ha szükséges.