Vilmos herceg kiharcolta magának a vőlegényi egyenjogúságot – és a saját esküvői tortát. Talán erre gondolt, mikor beszédében „egy sokkal nyitottabb, modernebb monarchiá”- ról beszélt?
Minden esetre a királyi család történetében először (megkockáztatom: a történelemben először) külön tortát csináltatott magának az esküvőre: gyermekkori kedvencét, a csokis keksztortát, melynek receptje édesanyja, Diana hercegnő személyi szakácsa, Darren McGrady könyvéből származik.
Remélem, ez a gesztus ezentúl „honosításra” kerül hazánkban, a közrendi esküvőkön is: a hercegi menyasszonyi torta hétféle gyümölcstortából állt, és bár igazi műalkotásnak tekinthető, én biztos, hogy a férfinéppel együtt álltam volna sorba a csupacsoki keksztortáért, melynek tartalma és külleme sokkal közelebb ál az én (egyébként női) ízlésemhez is – és végre megdőlhetne az a sztrereotípia, mely általában közel áll a szomorú valósághoz: egy torta minél szebb, annál rosszabb…
Íme a keksztorta receptje, családi adaghoz (23 cm-es tortaforma):
Hozzávalók:
½ ek vaj, az edény kikenéséhez kikenéséhez
250gr McVities teakeksz – vagy más teakeksz
4ek puha vaj
½ bögre porcukor
125gr jó minőségű étcsokoládé
1 tojás, felverve
A bevonathoz:
250gr étcsokoládé a bevonathoz
30gr fehércsokoládé a díszítéshez
Opcionális: 60 gr mogyoró, vagy aszalt gyümölcs, koktélcseresznye
Vékonyan vajazzunk ki egy kisméretű, kapcsos tortaformát. A kekszet törjük kb. mandulaméretűre és tegyük félre.
A vajat a cukorral habosra keverjük, míg lágy és homogén lesz.
Olvasszuk fel a csokoládét vízgőz felett és keverjük bele a cukros-vajas keveréket, majd ha felolvadt, hozzáadjuk a felvert tojást és vízgőz felett simára keverjük a masszát. Ezután keverjük hozzá a kekszdarabokat, majd a mogyorót vagy aszalt gyümölcsöt.
A masszát öntsük a kivajazott tortaformába, és kb. 3 órára tegyük a hűtőbe.
Ezután olvasszuk fel a tetejére szánt 250gr csokoládét, és egy másik edényben a fehér csokit is.
A tortát kivéve a hűtőből fejjel lefelé fordítva borítjuk a tálra, hogy a tortaforma alja legyen felül. Finoman elkenjük a tetején és körben a felolvasztott csokoládét, majd a szintén felolvasztott fehér csokival szépen kidíszítjük.
Hűtőbe tesszük, hogy a csoki megszilárduljon, és hidegen tálaljuk.