A Két Cica Konyhája

Halvacsora szentestére

Halvacsora szentestére
Régen az ádvent a húsvétot megelőző hetekhez hasonlóan böjti időszak volt, melynek utolsó napja december 24-re esett - ez volt a "karácsony böjtje", így ezen a napon hal került az ünnepi asztalra.
 
A karácsony folyamán felszolgált ételeknek szimbolikus jelentőséget tulajdonítottak, így a magyar néphagyományban másnap a halat disznóhús követte: a halpikkely a pénz szimbóluma, a disznó pedig előre túr, tehát a család anyagi szükségleteinek biztosítását, javaik gyarapodását jelképezte. Szárnyas félék (pulyka, kacsa) fogyasztása csak tőlünk nyugatra volt szokás, felénk úgy tartották „elkaparja a szerencsét”.
 
A kultúrák keveredése miatt ez szép lassan feledésbe merült, és ezzel együtt megszűnt gyakorlati jelentősége is: szárnyast a paraszti portákon nem tartottak meg télire, csak néhány tojót, akik a tojást adták, így karácsony táján nem is volt. Az első hízott disznókat viszont épp karácsony előtt vágták le: ebből készült a töltött káposzta, hurka, kolbász, ami a hagyományőrző tájegységeken, például Erdélyben még mindig jelen van a karácsonyi menüben.
 
A szentesti halevésnek is megvan a maga előnye: általában későn kerül sor a vacsorára, ami jellemzően több fogásból áll, így praktikus a könnyű ételek felszolgálása, helyet hagyva a másnap déli töltött káposztának.
 
Most egy nagyon könnyű, gyors halételt hoztam (karácsonyfa díszítés közben fontos szempont az időfaktor, és az is, hogy ne teljen meg szagokkal a lakás), de összegyűjtöttem az év folyamán készített halételeket is, melyek megállják a helyüket az ünnepi asztalon:

 

Fogas petrezselyem pestóval

 

 

 

Hozzávalók:
 
-          6 szelet fogasfilé
-          1 kg krumpli
-          só, frissen őrölt fekete bors
-          5 evőkanál vaj
 
A krumplit sós vízben félig megfőzzük, majd felkarikázzuk. Egy tűzálló tálba rakjuk, és megkenjük a pestóval, majd 180 fokos sütőben együtt sütjük 10 percig.
A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, és bekenjük vele a sózott-borsozott halszeleteket, melyeket szintén egy tűzálló tálba rendezünk. Pestóval megkenve, 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.
 
A pestó készítése:
 
-          3 csomó sima levelű zöldpetrezselyem
-          4 fokhagymagerezd, összezúzva
-          100 g tökmag, napraforgómag és mandula vegyesen
-          150 ml extra szűz olívaolaj
-          100 g frissen reszelt parmezán
-          só, frissen őrölt fekete bors
 
A petrezselymet megmossuk, szárazra rázzuk, majd a leveleket apróra vágjuk. A megtisztított fokhagymagerezdeket összezúzzuk, az olajos magvakat ledaráljuk, majd mindezt összekeverjük. Felöntjük az olívaolajjal, majd beletesszük a parmezánt is, végül sózzuk-borsozzuk. Jól záródó üvegben, a hűtőben tároljuk. Egy hét múlva fogyasztható.
 
 
 
 
 
 

Fűszeres halgombócleves

 

 

Fóliában sült hal fehérborban párolt medvehagymával

 

 

Tőkehal ropogós, fűszeres bundában

 

Papírban sült lazac zöldségekkel

 

 

Tilápiafilé mustáros-tárkonyos krumplisalátával


 


 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr973464011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rose20704 2011.12.15. 11:26:47

Szerencsére azért nem tűnt el ez a szép hagyomány.
Én mindig elképedtem, amikor mások azt mesélték, hogy Szenteste hús kerül az asztalra.
Nálunk hagyományosan ebédre mindig mákosgubát főzött anyukám, vacsorára pedig halat ettünk.
Ezt a hagyományt pedig most már a férjemmel is tovább folytatom.
Azt hisze, valamelyik halreceptedet fogom idén elkészíteni.
Új Év napján ugyancsak kimarad nálunk a menüből a szárnyas a postban említett okok miatt. Bár sertést nem eszünk, azért reméljük a lencse is megteszi a maga dolgát szerencse, pénz hozás tekintetében.

kitiltott bögre 2011.12.15. 15:12:26

a hal minden formában mérgező és karcinogén.
én már a szagától is betegállományba kényszerülök.

2011.12.15. 15:31:21

@kitiltott bögre: hála a jó Istennek, több marad nekem :)

egyébként a pesto az nem bazsalikomból készül? Itt érdekes módon petrezselyem az alap, persze ez se lehet rossz...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.12.15. 15:38:55

Egy Valér napi halvers:

VALÉR

Újbudai Valér
Allee-ba ment halér’.
Tömve volt az Allee,
Nem volt már, csak hallé.

Otthon várta Gyula,
Valér nótás nyula,
S hal-hiányló dalér’,
Megkergette Valér.

Gyula bődült: Lala!
S kidőlt a ház fala.
Bosszúból a falér’
Levágta őt Valér,

Odacsapott bárddal…
Mit vált ki egy pár dal?!
Lakás véres uszi,
Feles már a nyuszi,

Egy ütéstől kettő
Tepsifüles lett ő.
Megsüti őt Valér,
S kőművest hív falér’...

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2009/12/valer.html
:)

Kivlov 2011.12.15. 15:55:42

harcsapörkölt túrós csuszával... :P

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2011.12.15. 16:20:16

A mi családunkban a felmenők visszaemlékezése szerint sem volt szokás a szentestei halevés. Egész évben hetente többször eszünk halat, de 24.-én sosem. Évtizedek óta egész pulykasült, esetleg őzgerinc a menü és házilag készített mákos és diós tekercs.

qwertzu 2011.12.15. 18:30:57

Mondjuk a medvehagymás esélytelennek tűnik, de majd tavasszal biztos kipróbálom.

pluto111 2011.12.15. 20:25:13

A medvehagymást tavasszal se próbáld ki! A medvehagymát vagy nyersen, vagy egészen minimális ideig hőkezelve kell fogyasztani.

VLADISZLAV 2011.12.16. 09:29:35

@Kivlov: Hát a harcsa azért nem jó, mert nincs pikkelye és ugye a pikkely jellemezné a pénzt, a szaporaságot.

Kivlov 2011.12.16. 12:06:52

@VLADISZLAV:
"Jellemezné?" Ez marhaság. Nem a kőkorban vagyunk, hogy az isteneknek áldozni kell és akkor jók lesznek hozzánk...

Müszélia 2011.12.16. 14:52:44

a halpikkely a pénzt jelképezi? úgy látszik, eddig az volt a baj, hogy kidobtuk a pikkelyt. na de, a pikkely nem étel, és a hal büdös.
süti beállítások módosítása