
Nincs karácsony csoki nélkül: hiába a sok bejgli, hólabda és mindenféle karácsonyi csoda, egy ütős csokis desszertnek készülnie kell.
Ez a brownie torta kisülhet tepsiben, kerek tortaformában - én most egy 20 cm átmérőjű pudingformát használtam, hogy csinosabb legyen. És ez esetben igaz a mondás: kicsi a bors, de erős: erre a kicsikére nyugodtan hívhatunk 6 vendéget, mert olyan tömény, hogy még a kötelező bejgliszeletet sem tudják lenyomni utána, sőt! Többet mondok: nem lopnak szaloncukrot sem a fáról :-).

Hozzávalók:
- 375 g barna cukor
- 125 g vaj
- 3 tojás
- 100 g liszt
- 150 g datolya
- 1 rúd vanília
- 1/2 csomag sütőpor
- 200 g min. 70 % -os csokoládé + 50 g a díszítéshez
- 5 evőkanál jó minőségű kakaópor
- 100 g pirított darált dió
- 2 evőkanál pirított vágott dió a díszítéshez
- 2 dl víz
- 3 cl rum
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A datolyát kimagozzuk, feldaraboljuk és a 2 dl vízben pépesre főzzük, majd hozzáöntjük a rumot és belekeverjük a vanília kikapart belsejét, végül felolvasztjuk benne a csokoládét, és langyosra hűtjük.
Hozzákeverjük a vajat, a cukrot, és a tojásokat.
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóval, majd összedolgozzuk az előkészített csokis-datolyás masszával.
Belekeverjük a darált diót, majd a kivajazott sütőformába kanalazzuk, és az előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Egy rácsra borítva kihűtjük a tésztát.
Olvasztott csokoládéval leöntve, vágott dióval megszórva szervírozzuk.

Hozzávalók / TESCO
Helyszín / MIELE Főzőiskola