Bár nem tartják számon a Hungarikumok között, a retró gombás melegszendvics nemzeti kedvencnek számít. Korábban szerepelt már a blogon (nagy sikerrel), most egy hirtelen ötlettől vezérelve kereszteztem az angolszász "bread puding"-gal, és sütőben sütöttem meg. Egyrészt nagy előnye, hogy 6 szelet teljes kiőrlésű kenyérből 4 személyes vacsorát tudtam kihozni, másrészt az egész "melegszendvics" műfaj új dimenzióba került - próbáljátok ki!
Bár a nagy klasszikus alapja a fehér kenyér, én pont a teljes kiőrlésű miatt kerestem alternatív megoldást - bevallom, a fehér kenyér fogyasztásáról már jó ideje leszoktam: csak nyári lecsópartihoz, vagy a karácsonyi halászléhez, töltöttkáposztához szoktam venni vagy sütni.
A minap egy konferencián beszéltem az egészségtudatos gasztronómiáról, és ott merült fel a kérdés: miért jobb a teljes kiőrlésű kenyér, ha a fehér sokkal tetszetősebb és finomabb?
Egyrészt ez nézőpont kérdése: a teljes kiőrlésű lisztek ízét meg kell szokni, de adalékmentes formájukban, jó technológiával elkészítve igenis ízletes, magas élvezeti értékű kenyerek készülhetnek belőle, melyek beltartalmi értéke messze meghaladja ropogós, fehér társaikét: a frissen őrölt teljeskiőrlésű lisztből készült termék megőrzi a gabonaszem minden tápanyagát; magas rosttartalmának köszönhetően kevesebbtől is jól lakunk; kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a fehér kenyér. Természetesen az sem mindegy, hol készül a kenyér, hiszen a gyártási technológiának is nagy szerepe van a minőségben.
Gombás kenyérpuding
Hozzávalók (4 adag):
6 szelet teljes kiőrlésű kenyér, félbevágva
4 dl zöldség alaplé (vagy húsleves)
200 g friss gomba
1 kis fej vöröshagyma
4 evőkanál hajdinaliszt
1 tojás
2 evőkanál vaj
só, őrölt fekete bors
50 g reszelt sajt
Elkészítés:
1. A felezett kenyérszeleteket ropogósra pirítjuk.
2. A gomba felét lereszeljük, másik felét felszeleteljük.
3. A vajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd a reszelt gombát hozzáadva kevergetjük, míg a leve elpárolog. A végén hozzákeverjük a hajdinalisztet, és megpirítjuk, végül felengedjük 3 dl alaplével, és simára keverjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd hozzákeverünk egy tojást.
4. A kenyérszeleteket kivajazott tűzálló tálba rendezzük, 1-1 gombaszeletet helyezve közéjük, és meglocsoljuk őket alaplével, de csak annyira, hogy a kenyér beszívja, de a kérge ne puhuljon meg.
5. Rásimítjuk az előkészített gombás mártást, a tetejét befedjük gombaszeletekkel, majd megszórjuk reszelt sajttal.
6. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük, és frissen tálaljuk. Kínálhatunk hozzá egy kis ropogós, friss salátát.
TIPP: A kenyérszeletek közé a gomba mellé pakolhatunk sajtszeleteket is!