A Két Cica Konyhája

A gombás melegszendvics újjászületése

A gombás melegszendvics újjászületése

Bár nem tartják számon a Hungarikumok között, a retró gombás melegszendvics nemzeti kedvencnek számít. Korábban szerepelt már a blogon (nagy sikerrel), most egy hirtelen ötlettől vezérelve kereszteztem az angolszász "bread puding"-gal, és sütőben sütöttem meg. Egyrészt nagy előnye, hogy 6 szelet teljes kiőrlésű kenyérből 4 személyes vacsorát tudtam kihozni, másrészt az egész "melegszendvics" műfaj új dimenzióba került - próbáljátok ki!
20161202_141530.jpg

Bár a nagy klasszikus alapja a fehér kenyér, én pont a teljes kiőrlésű miatt kerestem alternatív megoldást - bevallom, a fehér kenyér fogyasztásáról már jó ideje leszoktam: csak nyári lecsópartihoz, vagy a karácsonyi halászléhez, töltöttkáposztához szoktam venni vagy sütni. 

A minap egy konferencián beszéltem az egészségtudatos gasztronómiáról, és ott merült fel a kérdés: miért jobb a teljes kiőrlésű kenyér, ha a fehér sokkal tetszetősebb és finomabb?

20161202_133645.jpg

Egyrészt ez nézőpont kérdése: a teljes kiőrlésű lisztek ízét meg kell szokni, de adalékmentes formájukban, jó technológiával elkészítve igenis ízletes, magas élvezeti értékű kenyerek készülhetnek belőle, melyek beltartalmi értéke messze meghaladja ropogós, fehér társaikét: a frissen őrölt teljeskiőrlésű lisztből készült termék megőrzi a gabonaszem minden tápanyagát;  magas rosttartalmának köszönhetően kevesebbtől is jól lakunk; kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a fehér kenyér. Természetesen az sem mindegy, hol készül a kenyér, hiszen a gyártási technológiának is nagy szerepe van a minőségben.

Gombás kenyérpuding

 

Hozzávalók (4 adag):

6 szelet teljes kiőrlésű kenyér, félbevágva

4 dl zöldség alaplé (vagy húsleves)

200 g friss gomba

1 kis fej vöröshagyma

4 evőkanál hajdinaliszt

1 tojás

2 evőkanál vaj

só, őrölt fekete bors

50 g reszelt sajt

 20161202_134606.jpg

Elkészítés:

1. A felezett kenyérszeleteket ropogósra pirítjuk.

2. A gomba felét lereszeljük, másik felét felszeleteljük.

3. A vajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd a reszelt gombát hozzáadva kevergetjük, míg a leve elpárolog. A végén hozzákeverjük a hajdinalisztet, és megpirítjuk, végül felengedjük 3 dl alaplével, és simára keverjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd hozzákeverünk egy tojást.

4. A kenyérszeleteket kivajazott tűzálló tálba rendezzük, 1-1 gombaszeletet helyezve közéjük, és meglocsoljuk őket alaplével, de csak annyira, hogy a kenyér beszívja, de a kérge ne puhuljon meg.

5. Rásimítjuk az előkészített gombás mártást, a tetejét befedjük gombaszeletekkel, majd megszórjuk reszelt sajttal.

6. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük, és frissen tálaljuk. Kínálhatunk hozzá egy kis ropogós, friss salátát.

 

TIPP: A kenyérszeletek közé a gomba mellé pakolhatunk sajtszeleteket is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7612034885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása