A Két Cica Konyhája

„Mindenmentes” banánkenyér kávéval és mogyoróval

2024.5.05. 14:45
„Mindenmentes” banánkenyér kávéval és mogyoróval

Nemrégiben látogatást tettem a Café Frei és az Aldi rendezvényén, ahol megkóstoltam közös fejlesztésüket, a csokis-mogyorós és a szilvás gőzgombóc ízű kávét. A szilvás (a gőzgombóc csak asszociáció) espresso formájában, a csokis-mogyorós lattéban ízlett jobban (ezt rizstejjel ittam).

A csokis-mogyorós lattét ízlelgetve, beszívva az illatát egyértelműen valamilyen karakteres ízű süteményre asszociáltam és el is kezdtem lapozgatni a fejemben a belső receptfüzetet, mihez kapcsolhatnám hozzá ezt az ízvilágot.

Évek óta kedvencem a banános kávéturmix, csokis banánkenyeret is gyakran sütök, már a hazaúton e kettő kombinációján gondolkodtam. Eszembe jutott még a nagymamám kávétortája is, ami főzött és darált szemes kávét egyaránt tartalmaz.

Mivel haza is jött velem a kávékból egy-egy csomag, nem volt akadálya a kísérletezésnek: mostanában „mindenmentes” receptek fejlesztésével foglalkozom, így nemcsak az alapreceptet kellett „összegondolni”, hanem azt is, mivel váltom ki benne a hagyományos alapanyagokat.

Egy ízben nagyon gazdag, tömör textúrájú banánkenyér lett a végeredmény, ami több napon át tartotta az állagát: nem száradt ki, nem hullott szét morzsáira, csak egyszerűen elfogyott…

 20240505_113624.jpg

Elkészítés: 65 perc + a chia mag áztatása

Nehézség: 3

Hozzávalók (12 szelet):

100 g barna rizsliszt

100 g kölesliszt

50 g mogyoróliszt

50 g méz (vagy melasz, esetleg cukor, vagy 25 g eritrit)

50 g étcsokoládé

50 g erdei mogyoró

3 banán

1 dl főzött kávé

10 evőkanál olaj

10 evőkanál növényi tej (a legjobb a mogyoró)

2 evőkanál darált kávé

2 evőkanál chia mag

1 evőkanál vaníliakivonat

1 púpozott teáskanál szódabikarbóna

3 cl almaecet

20240505_113236.jpg

Elkészítés:

  1. A chia magot beáztatjuk a főzött kávéba kb. 2 órára, hogy a szemek megduzzadjanak és zselés állagot kapjon a keverék.
  2. A szódabikarbónát összekeverjük az almaecettel.
  3. Először a feldarabolt banánt és a kávéba áztatott chia magot tesszük a robotgépbe, és elkezdjük pépesíteni.
  4. Ehhez adjuk hozzá a folyékony összetevőket: a mézet, az olajat, a növényi tejet, az almaecetbe kevert szódabikarbónát, a vaníliakivonatot.
  5. A száraz hozzávalókat: a háromféle lisztet és a darált kávét összekeverjük és kanalanként adjuk hozzá a banános masszához.
  6. A végén keverjük bele az apróra vágott csokit és a mogyorót – a robotgépet állítsuk nagyobb fokozatra, hogy ne maradjon darabos. Krémes állagú tészta lesz a végeredmény – ha túl merev a massza, egy kis növényi tejjel érdemes lazítani.
  7. Sütőpapírral kibélelünk egy hosszúkás sütőformát és belekanalazzuk a kapott masszát. Egy banánt hosszában kettévágunk és a tetejére helyezzük.
  8. 160 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 45 percet sütjük (a végén tűpróbával ellenőrizzük az eredményt)
  9. Szeletelés előtt sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

 20240505_113525.jpg

Recept, fotó, szöveg: Bezselics-Békési Ildikó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr8718397147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása