Az már kiderült gondolom, hogy ez lett a szezon alapanyag-párosítása: nem tudok tőle elszakadni. De talán ez nem is olyan nagy baj: felfedezem a benne rejlő dimenziókat (szmájli!). Egyébként rejlik egy kis küldetéstudat abban, ahogy a birsalmát népszerűsítem: igaz, hogy nem nagyon lehet kapni, de úgy látom, az emberik is elfelejtik keresni ezt a fantasztikus őszi gyümölcsöt.
Eddig külön szerettem a gesztenyét és a birsalmát, ezentúl együtt is fogom: már megtettem az előkészületeket a birsalmasajt elkészítéséhez is. Nemsokára az is felkerül, addig próbáljátok ki ezt a levest.
Hozzávalók:
1 kg birsalma kimagozva, de héjastul
25 g vaj
50 g világos barna nádcukor
1 liter víz
2 centi reszelt, friss gyömbér
1 kávéskanál enyhén megtört ánizsmag
Kevés fehér bors
1 narancs héja és leve
3 cl Nobilis birs pálinka
200 g főtt gesztenye – a fele áttörve és pürésítve, a másik fele darabosan a tálaláshoz
A vajat egy lábosban megolvasztjuk, beleszórjuk a cukrot, felmelegítjük és beleforgatjuk a feldarabolt birsalmát az enyhén karamellizálódott cukorba. Lefedjük, hogy elkezdjen levet engedni. Akkor aláöntjük a narancs levét, rászórjuk a narancshéjat és folytatjuk a párolást. Mikor elkezd puhulni, fűszerezzük a gyömbérrel, a fehér borssal és az ánizsmaggal, felöntjük a vízzel és teljesen megfőzzük, végül leturmixoljuk. Hozzákeverjük a gesztenyemasszát, és együtt újra felmelegítjük. Hozzáöntjük a pálinkát. Darabos gesztenyével megszórva tálaljuk.