A Két Cica Konyhája

Gesztenyés birsalmakrémleves

Gesztenyés birsalmakrémleves

 YI5M6323.jpg

 

 

 

 

 

 

Az már kiderült gondolom, hogy ez lett a szezon alapanyag-párosítása: nem tudok tőle elszakadni. De talán ez nem is olyan nagy baj: felfedezem a benne rejlő dimenziókat (szmájli!). Egyébként rejlik egy kis küldetéstudat abban, ahogy a birsalmát népszerűsítem: igaz, hogy nem nagyon lehet kapni, de úgy látom, az emberik is elfelejtik keresni ezt a fantasztikus őszi gyümölcsöt.

 

 

Eddig külön szerettem a gesztenyét és a birsalmát, ezentúl együtt is fogom: már megtettem az előkészületeket a birsalmasajt elkészítéséhez is. Nemsokára az is felkerül, addig próbáljátok ki ezt a levest.

 

 

 

 

 YI5M6327.jpg

 

 

 

Hozzávalók:

 

 

 

 

1 kg birsalma kimagozva, de héjastul

25 g vaj

50 g világos barna nádcukor

1 liter víz

2 centi reszelt, friss gyömbér

1 kávéskanál enyhén megtört ánizsmag

Kevés fehér bors

1 narancs héja és leve

3 cl Nobilis birs pálinka

200 g főtt gesztenye – a fele áttörve és pürésítve, a másik fele darabosan a tálaláshoz

 

 

 

 

A vajat egy lábosban megolvasztjuk, beleszórjuk a cukrot, felmelegítjük és beleforgatjuk a feldarabolt birsalmát az enyhén karamellizálódott cukorba. Lefedjük, hogy elkezdjen levet engedni. Akkor aláöntjük a narancs levét, rászórjuk a narancshéjat és folytatjuk a párolást. Mikor elkezd puhulni, fűszerezzük a gyömbérrel, a fehér borssal és az ánizsmaggal, felöntjük a vízzel és teljesen megfőzzük, végül leturmixoljuk. Hozzákeverjük a gesztenyemasszát, és együtt újra felmelegítjük. Hozzáöntjük a pálinkát. Darabos gesztenyével megszórva tálaljuk.

 

 

 YI5M6326.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr194885993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása