A Két Cica Konyhája

Baba ganoush, az arab padlizsánkrém

2015.8.13. 07:00
Baba ganoush, az arab padlizsánkrém

pad_4_masolata_2.jpg

Padlizsánkrém alatt általában az erdélyi változatot értjük, ami majonézzel készül, de gyakran tesznek bele apróra vágott pritamin paprikát is. Én is nagyon szeretem ezt a készítési módot, de ilyenkor, nyár végén a padlizsán csak terem, csak terem - és nem készülhet belőle mindig ugyanaz. Az angol nyelvű blogokon, weboldalakon gyakran találkozom a "baba ganoush-sal", ami a közel-keleti, szezámmagos padlizsánkrém arab neve (az angolok mostanában minden zöldségkrémet így hívnak, amihez elő kell sütni az alapanyagot). Mivel szezámmag és tahini mindig van itthon, én is elkészítettem a magam változatát, ami annyiban különbözik a közkézen forgó receptektől, hogy nem megszórtam pirított szezámmaggal, hanem egy emelt adagot ledaráltam, és belekevertem. Az eltarthatóságáról nem tudok nyilatkozni, mert nem érte meg a fotózás végét, de nem hiszem, hogy gyorsabban romlik, mint a közismert változat.

 

Padlizsánkrém tahinivel (Baba ganoush)

 

 Hozzávalók (nagy adag):

 

1/2 kg padlizsán

5 evőkanál szűz olívaolaj

1 teáskanál szezámsó

2 gerezd zúzott fokhagyma

2-3 evőkanál friss citromlé 

2 evőkanál tahini

Frissen őrölt fekete bors

3 evőkanál pirított, őrölt szezámmag

1 kávéskanál csilipehely

pad_6_masolata.jpg

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 210 C fokra.
  2. Vágjuk ketté a padlizsánokat, a vágott felületet rácsos alakzatban vagdossuk be.
  3. Dörzsöljük be szezámsóval, majd kenjük be olívaolajjal.
  4. Vágott felével lefelé fektessük egy tepsibe vagy sütőlapra, és süssük 1 órán keresztül, míg a lila héj magától leválik a húsról.
  5. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
  6. A héjat dobjuk ki, a húst kaparjuk bele a robotgépbe. Adjuk hozzá a többi alapanyagot, és keverjük püré állagúra.
  7. Kanalazzuk egy jó zárható tálba, és fogyasztás előtt hagyjuk állni legalább egy órán keresztül.
  8. Tálaláskor megszórhatjuk csilipehellyel vagy pirított szezámmaggal, és meglocsolhatjuk egy kevés olíva- vagy szezámolajjal.
  9. Pitával vagy hagyományos pirított kenyérrel fogyasztjuk

Galéria:

 Fotók: Tóth Milán - tothmilan.hu

Alapanyagok: METRO

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr867661806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása