A Két Cica Konyhája

Léböjtös menü: mit eszünk, mikor nem eszünk?

Léböjtös menü: mit eszünk, mikor nem eszünk?

Visegrád_2014_aug 013.JPG

 

 

Bár nem veszünk magunkhoz szilárd táplálékot, azért ez egy napi 500 kalóriás menü, amivel 10 nap alatt 2-4 kilót tudsz lefogyni.

 

Megígértem, hogy a  Visegrádi Vitalizáló Vendégházban eltöltött böjt során fogyasztott ételekről hosszabban is írok. Igen, ételeket említettem: szerintem a léböjt megközelítése is „félig üres/félig tele” elv alapján működik. Az, hogy nem fogyasztunk szilárd ételt, nem jelenti azt, hogy nem veszünk magunkhoz táplálékot, és ezt nem árt magunkban tudatosítani. Az alábbiakban leírt heti menüből világosan látszik, hogy ez egy rostmentes étrend, mely gondoskodik a minimálisan szükséges táplálékbevitelről, és szinten tartja az erőnlétet – emiatt tudunk kétszer vagy sokszor annyit mozogni, sportolni közben, mint amikor leterheljünk az anyagcserénket a napi ötszöri étkezéssel.

 

Már emlegettem korábban új „bibliámat”, Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás című könyvét. A böjttel foglalkozó fejezetben találtam néhány mondatot, amit szeretnék megosztani veletek, mert nagyon lényeglátóan ír a böjt és a tisztítás folyamatáról, a testi és lelki aspektusok összefüggéseiről:

„A böjt és a tisztítás felemelő élmény lehet, amely azzal összhangban javítja az egészséget és a gondolkodásmódot, ahogyan és amiért végzik.”

„A böjt a normális emésztés lelassításával felgyorsítja a tisztulás és megújulás folyamatát. A „tisztítás” relatív fogalom. Általában azoknak a méreganyagoknak és lerakódásoknak a kihajtását jelenti, melyek a mértéktelenül fogyasztott építő ételek (zsírban, fehérjében gazdag élelmiszerek, amelyek gyorsan építik a szöveteket) után maradtak vissza.” – Hozzáteszem, azért olyan jó hatású a böjtölés pl. a daganatos betegségek kezelésében.

 

Az étrendhez annyit még hozzá kell tennem, hogy a böjt hatékonysága érdekében a napi minimális folyadékbevitelnek el kell érnie a 4 litert. Ez első hallásra soknak tűnik, valójában nem az: csak a gyógyteák és a leves kitesz 3 litert, ehhez jön a 3 dl délutáni turmix, és a torna, túrázás és szaunázás után bőven megiszunk 7 dl vizet. Mivel kánikula is volt az ott tartózkodásom alatt, voltak napok, mikor a 6 litert is átléptem. Felhívnám még a figyelmet a reggeli frissítő zöld tea, és az ezt kísérő gyógyteák hatására: ha a teakínálatot és azok gyógyhatásait végignézzük, minden szervrendszer kapott egy kis támogatást a kúra során, mely a kezdő és befejező, levezető és a böjtöt megtörő felépítő nappal együtt 10 napig, péntektől a következő vasárnapig tartott:

1. nap:

Érkezés a délutáni órákban, Antónia bevezető, tájékoztató előadása után az utolsó „lakoma”: zöldségleves gazdagon. Utána szauna és pihenés.

 

 

 Visegrád_2014_aug 011.JPG

 

 2.       nap:

Reggeli: Zöldtea, csalántea, citromszeletek és méz.

 

 

 Visegrád_2014_aug 010.JPG

 

 

A citromszeleteket héjastul esszük meg, én vékonyan megkentem őket mézzel is. Ebből nap, nap után több fogyott, a végén legszívesebben megettem volna mindet, ami az asztalra került (de erre heten voltunk). Mindegyik teából legalább fél litert kell meginni. A délelőtt folyamán folyamatosan pótolják, és vissza lehet járni, fogyasztani. Mindenkinek állandó helye van egyébként az asztalnál, és a tartalékolt méz, vagy a bögréje mindig itt várja úgy, ahogy otthagyta.

 

 

Visegrád_2014_aug 014.JPG 

 

 

 

Ebéd: Karfiolleves (két tányérral lecsúszott, ez további egy liter folyadékot jelent).

 

 

 Visegrád_2014_aug 015.JPG

 Visegrád_2014_aug 016.JPG

 

 

Uzsonna: Répa-narancs koktél

 

 

 Visegrád_2014_aug 018.JPG

 

 

 

A túra előtt mindenki ehet egy kis szőlőcukrot, de Antónia magával is szokott hozni egy zacskóval, és egy-egy nagyobb kaptató után ezzel visszapótolhatjuk az elveszett energiát.

 

 

 

 Visegrád_2014_aug 017.JPG

 

 

 

A délutáni órákban a reggeli zöld- és gyógytea eltűnik az asztalokról, és a gyümölcsteát tartalmazó kancsók veszik át a helyüket, ezt szintén korlátlan mennyiségben lehet fogyasztani.

Vacsora: ugyanaz a leves, ami délben, plusz a Mennyei Manna, azaz szűrt zabkása fahéjjal és a reggeliről eltartalékolt mézzel.

 

 

 Visegrád_2014_aug 026.JPG

 

 

 

Minden nap ugyanígy épül fel „gasztronómiailag”, a továbbiakban csak a napi szinten változó alapanyagokat írom le:

 

 3.       nap:

Reggeli: cickafark és zöldtea

Ebéd: Tökleves kaporral

Uzsonna: Cékla-almalé

 

 

 Visegrád_2014_aug 027.JPG

 

 4. nap:

Reggeli: Bodza- és zöldtea

Ebéd: Karalábéleves

Uzsonna: Sárgadinnye-őszibarack

5. nap:

Reggeli: Kamilla- és zöldtea

Ebéd: Lencseleves (ehhez lehet kérni mustárt!)

Uzsonna: Eper-málna

6.       nap:

Reggeli: Hársfa- és zöldtea

Ebéd: Zellerleves

Uzsonna: Kiwi-alma-őszibarack

7.       nap:

Reggeli: Zsurló- és zöldtea

Ebéd: Paradicsomleves

Uzsonna: Dinnye-meggy

8.   nap:

Reggeli: Édeskömény- és zöldtea

Ebéd: Zöldbableves

Uzsonna: Szilva-őszibarack

9.  nap:

Reggeli: Borsmenta- és zöldtea

Ebéd: Borsóleves, azaz „halászlé”: az utolsó napon már úszkált néhány egész borsószem is a levesben, és a szemfülesek halászhattak maguknak.

 

 

 Visegrád_2014_aug 111.JPG

 

 

 

Uzsonna: Málna-meggy

10.   nap:

Reggeli: hibiszkusz- és zöldtea

Tízórai: A Bűnbeesés Almája – ezzel törtük meg a böjtöt

 

 

 

 Visegrád_2014_aug 115.JPG

 

 

 

Ebéd: Lakoma – ugyanaz a gazdag zöldségleves, amit érkezésünkkor ettünk.

 

Ezt követően kaptunk jó tanácsokat, és írásos, pontos útmutatást az elkövetkező napokra nézve. Mint említettem, a táplálkozás felépítése, a megszokott étrendre való visszatérés legalább fele annyi időbe kerül, ameddig a böjt tartott, és ez alatt érdemes a böjt alatt érvényes alapelveket is szem előtt tartani. Például nem szabad húst enni, minden szánkba vett falatot legalább 30x meg kell rágni, és ajánlatos minden nap azonos időpontokban, három óránként enni, hogy ezzel „újraindítsuk” az anyagcserét.

 

Én egyrészt nem akartam visszatérni a korábbi étrendemre, mivel pontosan az anyagcserém újraprogramozásán és a gyógyuláson túl további fogyás és életmódváltás szerepelt a terveim között. Ráadásul korábban már bebizonyosodott, hogy nekem legalább annyi idő kell a visszaálláshoz, mint ameddig böjtöltem, tehát egyszerűbbnek tűnt egy másik, szilárd táplálékbevitelen alapuló böjtöt választani. Mikor korábban itt jártam, Mayr-kúrával folytattam, most a hajdina kúra mellett döntöttem. Aki nem bírja a léböjtöt, itt tartózkodása során is választhatja ezeket a módszereket: ez különösen azoknak jó, akik mindenekelőtt fogyni akarnak. Mivel ez esetekben nem áll le az anyagcsere, másfél-kétszer annyit fogynak, mint a léböjtösök (mondjuk, végig éreznek éhséget is). Akik pedig nem fogyni akarnak, hanem gyógyulni és az állóképességüket javítani, választhatják az Arádiétát: ez teljes értékű, vegetáriánus étrend (Antónia mindig ezt fogyasztja). A Házban elérhető, különféle diétákról és böjt típusokról ITT olvashatsz. Volt két társunk, akik komoly súlyfelesleg leadására vállalkoztak: Andrea, aki egy harmincas éveiben járó hölgy, az elmúlt 4 évben 50 kilót adott le. Mikor a normál diétája mellet stagnálni kezdett a súlyvesztés, mindig eljött ide egy 21 napos rizskúrára, emellett legalább 20 km-t gyalogolt a helyekben. Egy férfi, Viktor ugyanezzel a módszerrel fogy, ő most 20 kg-nál tart.

 

 

Nekem a hajdina kúra egyébként fényesen bejött: a léböjt alatt 2,4 kg-ot fogytam 10 nap alatt, a hajdinakúrával további 3,6 kg-ot. Mivel nemhogy meguntam volna a hajdinát, egyenesen függő lettem, most is egy étkezést kiváltok vele, így egy hónap után mínusz 8 kilónál tartok – a hátralévő tízet év végéig szeretném leadni.

 

A testkezelésekről, mozgásról, túrákról egy holnap bejegyzésben írok!

 

Aki az előzményekre kíváncsi, a következő linkeken olvashatja:

 

Gyógyító táplálkozás

Én és a léböjt - a tudatosság kialakítása

 

Mindent a böjtről: BOJTOLES.HU

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr176642483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása