A Két Cica Konyhája

Kuszkusz csicseriborsóval és édesköménnyel

Kuszkusz csicseriborsóval és édesköménnyel

2h0_0166.jpg 

 

 

Folytatom a januári húsmentes diétámat - már ami az itthoni étkezéseket illeti. Sok munka is áthúzódott az év elejére, tehát nincs sok időm, nagyon hideg is van, úgyhogy nem akarok komoly fogadalmakat tenni a táplálkozást illetően, nagy főzésekhez sincs most kedvem - mindez együtt kedvez az egészséges életmódnak...

 

A kuszkusz az egyik leggyorsabban és legváltozatosabban elkészíthető alapanyag, ami elegendő szénhidrátot ad a hideg elviseléséhez, de mégis könnyen emészthető ételek készíthetők belőle. A gabonafélék és a hüvelyesek (esetünkben a csicseriborsó) együttes jótékony hatásáról, már írtam, ITT olvashatjátok.

 

Megint kénytelen vagyok egy kicsit osztani az észt, mert mostanában elég sok fals információt olvastam vele kapcsolatban. Ezek közül a két legfontosabb tévhit:

 

1. A kuszkusz nem gabonaféle, vagy bármiféle mag, illetve termény. A kuszkusz egy termék.

2. Mivel búzából készül, van sikértartalma, tehát nem gluténmentes, így lisztmentes diétákban nem alkalmazható.

 

A kuszkusz berber eredetű szó, valami olyasmit jelent, hogy „jól megsodort”. Sok helyen még ma is kézzel sodorják apró gömböcskékké, enyhén benedvesített és belisztezett keménybúza-darából. A lisztes víz vékony filmmel vonja be a parányi labdacsokat, melyeket azután különböző méretű sziták segítségével méret szerint szétválogatnak, leszitálván róla a fölösleges lisztet is. Aztán szétterítik a napon, és kiszárítják. Az eljárás lényege az, hogy egy pergő, grízszerű alapanyagot állítsanak elő, melyből gőzölés vagy áztatás során ne keletkezzen pempő (mint a tejbegríz vagy a puliszka esetében). 

A jó kuszkusz a készítés során többszörösére duzzad, de nem válik ragacsossá vagy csomóssá. Ha betartunk néhány alapszabályt, lágy, illatos és pergős lesz. A legegyszerűbb eljárás a forrázás: ugyanannyi forró vízzel engedjük fel, amennyi a kuszkusz mennyisége, majd 20 percre félretesszük, hogy megszívja magát vízzel. Időnként  villával átkeverjük, hogy ne tapadjanak össze a szemcsék. 

 

 

 

 2h0_0175.jpg

 

 

Előkészítés: 5 perc

Elkészítés: 25 perc

Tojásmentes, Tejmentes, Cukorbeteg-barát

 

 

 

Hozzávalók (4 adag):

 

 

 

1 nagy édeskömény gumó

1 evőkanál olívaolaj

1/2 teáskanál őrölt koriander

100 g főtt és lecsepegtetett csicseriborsó

10 darab fekete Kalamata olajbogyó, kimagozva és felkarikázva

1/2 citrom héja és leve

1 narancs héja és leve

1/2 teáskanál só

3 dl víz

200 g kuszkusz

 

 

 

Elkészítés:

 

 

 

Aprítsuk fel az édeskömény gumót kis kockákra.

Melegítsük fel 2 evőkanál olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon, szórjuk bele a felaprított édesköményt és pirítsuk, időnként megkeverve, amíg megpuhul és karamellizálódik (kb. 15 perc) körülbelül 10-15 percig.

Vegyük le a tűzről, szórjuk bele a koriandert, csicseriborsót, olajbogyót, és keverjük össze, majd locsoljuk meg citromlével.

Tovább főzzük közepes lángon, időnként megkeverve.

Eközben a vizet forraljuk fel a narancs- és citromhéjjal, és a sóval. ha elkészült, öntsük hozzá a narancslét is, és forrázzuk le vele a kuszkuszt. Locsoljuk meg olívaolajjal, jól keverjük át, és lefedve hagyjuk állni 5 percig, míg magába szívja a nedvességet.

Ha elkészült, villával morzsoljuk szét, és kanalazzuk a tálalóedényekbe. Halmozzuk rá a csicseriborsós-édesköményes ragut, és szervírozzuk.

 

 

 

 2h0_0160.jpg

 

 

Hozzávalók / TESCO:

 

 

2h0_8095_logoval.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr247043267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása