Folytatom a januári húsmentes diétámat - már ami az itthoni étkezéseket illeti. Sok munka is áthúzódott az év elejére, tehát nincs sok időm, nagyon hideg is van, úgyhogy nem akarok komoly fogadalmakat tenni a táplálkozást illetően, nagy főzésekhez sincs most kedvem - mindez együtt kedvez az egészséges életmódnak...
A kuszkusz az egyik leggyorsabban és legváltozatosabban elkészíthető alapanyag, ami elegendő szénhidrátot ad a hideg elviseléséhez, de mégis könnyen emészthető ételek készíthetők belőle. A gabonafélék és a hüvelyesek (esetünkben a csicseriborsó) együttes jótékony hatásáról, már írtam, ITT olvashatjátok.
Megint kénytelen vagyok egy kicsit osztani az észt, mert mostanában elég sok fals információt olvastam vele kapcsolatban. Ezek közül a két legfontosabb tévhit:
1. A kuszkusz nem gabonaféle, vagy bármiféle mag, illetve termény. A kuszkusz egy termék.
2. Mivel búzából készül, van sikértartalma, tehát nem gluténmentes, így lisztmentes diétákban nem alkalmazható.
A kuszkusz berber eredetű szó, valami olyasmit jelent, hogy „jól megsodort”. Sok helyen még ma is kézzel sodorják apró gömböcskékké, enyhén benedvesített és belisztezett keménybúza-darából. A lisztes víz vékony filmmel vonja be a parányi labdacsokat, melyeket azután különböző méretű sziták segítségével méret szerint szétválogatnak, leszitálván róla a fölösleges lisztet is. Aztán szétterítik a napon, és kiszárítják. Az eljárás lényege az, hogy egy pergő, grízszerű alapanyagot állítsanak elő, melyből gőzölés vagy áztatás során ne keletkezzen pempő (mint a tejbegríz vagy a puliszka esetében).
A jó kuszkusz a készítés során többszörösére duzzad, de nem válik ragacsossá vagy csomóssá. Ha betartunk néhány alapszabályt, lágy, illatos és pergős lesz. A legegyszerűbb eljárás a forrázás: ugyanannyi forró vízzel engedjük fel, amennyi a kuszkusz mennyisége, majd 20 percre félretesszük, hogy megszívja magát vízzel. Időnként villával átkeverjük, hogy ne tapadjanak össze a szemcsék.
Előkészítés: 5 perc
Elkészítés: 25 perc
Tojásmentes, Tejmentes, Cukorbeteg-barát
Hozzávalók (4 adag):
1 nagy édeskömény gumó
1 evőkanál olívaolaj
1/2 teáskanál őrölt koriander
100 g főtt és lecsepegtetett csicseriborsó
10 darab fekete Kalamata olajbogyó, kimagozva és felkarikázva
1/2 citrom héja és leve
1 narancs héja és leve
1/2 teáskanál só
3 dl víz
200 g kuszkusz
Elkészítés:
Aprítsuk fel az édeskömény gumót kis kockákra.
Melegítsük fel 2 evőkanál olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon, szórjuk bele a felaprított édesköményt és pirítsuk, időnként megkeverve, amíg megpuhul és karamellizálódik (kb. 15 perc) körülbelül 10-15 percig.
Vegyük le a tűzről, szórjuk bele a koriandert, csicseriborsót, olajbogyót, és keverjük össze, majd locsoljuk meg citromlével.
Tovább főzzük közepes lángon, időnként megkeverve.
Eközben a vizet forraljuk fel a narancs- és citromhéjjal, és a sóval. ha elkészült, öntsük hozzá a narancslét is, és forrázzuk le vele a kuszkuszt. Locsoljuk meg olívaolajjal, jól keverjük át, és lefedve hagyjuk állni 5 percig, míg magába szívja a nedvességet.
Ha elkészült, villával morzsoljuk szét, és kanalazzuk a tálalóedényekbe. Halmozzuk rá a csicseriborsós-édesköményes ragut, és szervírozzuk.
Hozzávalók / TESCO: