A Két Cica Konyhája

Csicseriborsó curry buggyantott tojással

Csicseriborsó curry buggyantott tojással

 csicseriborsó 001.JPG

 

 

 

A hozzávalók megválasztásától függően készülhet 10 perc, vagy akár 10 óra alatt.

 

Az előbbi természetesen csicseriborsó konzervből és készen vásárolt curry fűszerpasztából áll. Az utóbbi esetében a szárított csicseriborsót beáztatjuk, majd megfőzzük, és lecsöpögtetve használjuk fel, a curry fűszerkeverék összetevői pedig a serpenyőnkben találnak egymásra.

 

Egy „curry-kompatibilis” háztartásban, mint például az enyém, nem okoz gondot a „hosszú” verzió választása, annál is inkább, mert időnként gyártok házilag csicseriborsó konzervet (a megfőzve lefagyasztott módszer csak akkor működik, ha hummuszt vagy falafelt szeretnénk készíteni belőle, mert kiolvasztás után porhanyósan szétesnek a szemek). A curry alap, a fűszerpaszta viszont akár dunsztosüvegben is eltartható, ha buborékmentesre keverjük, és a tetejére öntött olajréteggel elválasztjuk a levegőtől.

 

 csicseriborsó 004.JPG

 

 

A csicseriborsó előkészítése:

 

 

200 g szárított csicseriborsót leöblítünk, majd enyhén sós, hideg vízbe beáztatunk egy éjszakára.  Én hűtőbe szoktam tenni egy légmentesen lezárt edényben, mert az áztatás közben kioldódó keményítő miatt egyúttal elindul egy erjedési folyamat is – ezért nem szabad túl sokáig áztatni. 6-8 óra a gesztenyebabnak is elég!

A sóra azért van szükség, mert a csicseriborsót, és általában a szárított hüvelyeseket már az áztatásnál el kell kezdeni ízesíteni – ha csak a főzővízbe tesszük, már nem járja át annyira, hiszen sótlan vízzel töltöttük fel a kiszáradt növényi rostokat. Ezért szokták a száraz hüvelyesekből készült ételeket alaposan elsózni: kóstolásnál a bab, borsó, stb. sótlannak tűnik, ezért a levébe tesznek még többet, amit viszont a zöldség már nem tud felvenni.

Az áztatási idő leteltével az áztatóvízzel együtt egy fazékba borítjuk a csicseriborsót, teszünk meg hozzá annyi vizet, hogy ellepje (az áztatóvíz 2/3-át is magába szívhatja), mellédobunk egy kis babérlevelet, és lassú tűzön puhára főzzük, ügyelve arra, hogy ne essenek szét a szemek. Ez nem túl hosszú idő: nagyjából egy óra.

Ha elkészült, leszűrjük ( a főzőléből egy keveset félreteszünk), és leöblítjük, hogy ne puhuljon tovább. Így kb. 400 grammnyi konyhakész csicseriborsót kapunk.

 

 

 csicseriborsó 002.JPG

 

Az indiai vörös curry paszta hozzávalói:

 

4 evőkanál szójaolaj

1 nagy gerezd fokhagyma

1 kis fej vöröshagyma

3 cm friss gyömbér

300 g paradicsompüré

1 kávéskanál só

1 kávéskanál őrölt fekete bors

1 teáskanál kurkuma

1 kávéskanál őrölt csili

1 kávéskanál őrölt csillagánizs

1 kávéskanál őrölt kömény

1 kávéskanál őrölt római kömény

1 evőkanál tamarind paszta

 

 

A tálaláshoz – a fenti mennyiségekből 6 adag lesz:

 

adagonként 1 tojás (6db)

200 g joghurt (vagy kókusztej, esetleg tejszín)

Friss koriander zöld, apróra vágva

 

 

Elkészítése:

 

 

  1.        Egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban felhevítjük az olajat, majd beleszórjuk a kockára vágott vöröshagymát és aranysárgára pirítjuk.
  2.        Az utolsó percekben hozzákeverjük a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért is, majd lehúzzuk a tűzről, nehogy megégjen.
  3.        Így keverjük a hozzá a sót, a fűszereket, a paradicsomot és a tamarind pasztát.
  4.        Elegyítjük, majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett áthevítjük.
  5.        Belekeverjük a csicseriborsót, és aláöntünk egy kevés (kb. 1 dl) főzőlevet is, hogy a paszta szépen bevonja mindenhol a borsószemeket.
  6.        Egy kicsit együtt bugyogtatjuk, végül hozzákeverjük a joghurtot.
  7.        Beleütünk adagonként 1 tojást, és lefedjük a serpenyőt, hogy a tojás fehérje szépen átsüljön, de a sárgája folyós maradjon.
  8.        Tálalásnál megszórhatjuk egy kis édes pirospaprikával, vagy friss, aprított korianderrel.
  9.        Akinek nagy a szénhidrát igénye, ehet hozzá főtt rizst, vagy indiai lepénykenyeret.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr675831382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása