Imádom ezt a sötét narancsos színt - de a sütőtököt átmenetileg meguntam. Viszont végre van idei batáta (ezt novemberben szedik fel), úgyhogy ehetem nyakló nélkül. A mogyoróvajjal való párosítás a hét ötletének bizonyult, bár kalóriaszegénynek nem mondható - mondjuk önmagában a batáta sem. Isteni, sűrű, selymes, téli leves, már ránézésre is átmelegít, érdemes kipróbálni.
Hozzávalók (4-6 adag):
- 1 evőkanál olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma, kockára vágva
- 1 közepes piros kaliforniai paprika, kimagozva és kockára vágva
- 2 közepes sárgarépa, kockára vágva
- 1/2 teáskanál cayenne bors
- 1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 teáskanál hámozott és reszelt friss gyömbér
- 1 nagy édes burgonya, hámozva és kockákra vágva (kb. 300 g)
- 1 liter zöldség alaplé
- 100 g paradicsompüré
- 4 evőkanál krémes mogyoróvaj
- 2 teáskanál méz
- 6 evőkanál apróra vágott snidling
- Egy nagyobb lábosban melegítsük fel az olajat, és pirítsuk meg benne a hagymát, a paprikát és a sárgarépát, időnként kevergetve, 5-6 percig.
- Ízesítsük cayenne borssal, fekete borssal, fokhagymával és a gyömbérrel, és pirítsuk tovább, még 1-2 percig.
- Keverjük hozzá a paradicsom pürét, a batátát, öntsük fel az alaplével és lefedve, lassú tűzön főzzük, míg a batáta megpuhul (kb. 20 perc).
- Botmixerrel pürésítsük. Adjuk hozzá a mogyoróvajat és a mézet, és lassú tűzön kevergetve melegítsük, míg a mogyoróvaj megolvad.
- Melegen, snidlinggel megszórva tálaljuk.
Hozzávalók / TESCO:
Helyszín / MIELE Főzőiskola