Megvettem és megettük az első sütőtököket az idén, ezt követően szokott eljönni az idő, hogy ne csak megsüssük, hanem készüljön belőle valamilyen étel is. Messze a legnagyobb sikerem két éve egy sütőtökfelfújttal volt (a visszajelzések alapján ezt nagyon sokan megsütöttétek). Az ám, csak most nem ehetek se barna cukrot, se kalácsot. a Mag, amit akartok oldalon (ahol számos alternatív gabonafélének utána lehet nézni) láttam megosztva egy rizskoch receptet még a nyáron, ami kölesből készült. Így jött az ötlet, hogy az én új sütőtök felfújtam alapja is ez a mag legyen. Hát nem okozott csalódást, annyit mondhatok...
Hozzávalók:
7 dl víz
1 evőkanál méz/agaveszirup
4 tojás szétválasztva
4 tojás fehérje
3 evőkanál cukor/stevia
1 csipet só
1 teáskanál málnaecet
4 tojás sárgája
2 evőkanál méz/agaveszirup
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál vaníliakivonat
250 g sült tök (a héjából kivájva)
Juharszirup/Agaveszirup a tálaláshoz
1. A kölest a mézzel és a vízzel feltesszük főni. Forrás után takarékra véve a lángot, folyamatosan kevergetve kb. 15 perc alatt puhára főzzük.
2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből a cukorral, a sóval és az ecettel olyan kemény habot verünk, amilyet a habcsókhoz szokás (teljesen szilárd, a felülete enyhén kifényesedik).
3. A tojások sárgáját a mézzel, a vaníliakivonattal és a fűszerekkel kikeverjük, majd hozzáadjuk a köleslisztet is.
4. A tojássárgájához hozzáadjuk a sült tök kivájt húsát, és homogém masszát keverünk belőle.
5. A sütőtökös keveréket összedolgozzuk az előzetesen megfőzött kölessel.
6. Végül lazán, óvatosan (a habot nem összetörve) belekeverjük az előkészített tojáshabot is.
7. Olajjal kikent sütőformába kanalazzuk, kicsit megrázogatjuk, hogy a vastagsága egyenletes legyen, és megszórjuk a napraforgómaggal.
8. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készül el. A sütési idő lejártával tűpróbával ellenőrizzük az eredményt!