A Két Cica Konyhája

Citromkrémes rizottó spárgával és zöldborsóval

Citromkrémes rizottó spárgával és zöldborsóval

img_20170507_153944.jpg

Citromkrémes rizottó spárgával és zöldborsóval

Hozzávalók (4 adag):

A rizottóhoz:

200 g kerekszemű rizottó rizs

5 szál zöldhagyma fehér része

25 g vaj

½ dl Tokaji alma balzsamecet (fehérborral helyettesíthető)

½ liter spárga alaplé

A citromkrémhez:

4 tojás sárgája

50 g vaj

1 kávéskanél reszelt citromhéj

1 teáskanál citromlé

  • késhegynyi őrölt gyömbér és fehér bors

1 csipet só

+

150 g zöldspárga

150 g zöldborsó

Elkészítés:

  1. A spárga végeket letörjük (mindig ott pattan el a szár, ahol a fás résznek vége), majd a borsóval együtt 10 percig pároljuk (én gépet használtam, de ez történhet egy fazékban, párolóbetéten is).
  2. A spárgavégeket kis darabokra vágva, sóval jól kiforraljuk, majd leszűrjük: ezt használjuk a rizottó készítéséhez.
  3. Először készítsük el a citromkrémet: a tojások sárgáját keverjük simára a fűszerekkel, a citromhéjjal és a citromlével, tegyük bele a sót, majd a puha vajat hozzáadva vízgőz felett keverjünk belőle sűrű krémet.
  4. Készítsük el a rizottót: az olvasztott vajon pároljuk meg a karikára vágott hagymát, majd adjuk hozzá a balzsamecetet, és keverjük, míg a savas, ecetes illat elpárolog. Szórjuk bele a rizst, forgassuk össze, hogy a vajas-hagymás massza bevonja a szemeket, majd az előkészített alaplét merőkanalanként hozzáadagolva, folyamatos keverés mellett készítsük el a rizottót (mindig csak annyi lét adjunk hozzá, amennyi elpárolog, így lesz igazán krémes).
  5. Ha elkészült, húzzuk le a tűzről és keverjük hozzá a citromkrémet, majd a párolt zöldségeket (a spárgát vágjuk darabokra). Azonnal tálaljuk.

img_20170507_153722.jpg

Meglepő lesz, hogy annak ellenére, hogy semmiféle cukor nem került bele, összességében véve édes érzetű fogás készült. Mivel az anyák napi ebéd része volt, nem hiányozhatott az asztalról a gyöngyvirág – sajnos az édesanyám már nem él, de gyerekkorunkban mindig ezzel köszöntöttük. Akkor az Oros-erdőben szedtük az apukánk segítségével, melyet ebben az időszakban sűrű gyöngyvirágszőnyeg borított – de ez a hely csak a Szigetközben élőknek mond valamit.

Emiatt pezsgő is került az asztalra: egy hete kóstoltam először a Törley Excellence Chardonnay extra száraz pezsgőjét, és meglepett, hogy a chardonnay szőlőfajtának köszönhetően ez a tényleg száraz ital milyen kellemes, édes utóízt hagy a szájban – ez járt a fejemben, mikor elkészítettem ezt a rizottót.

20170507_152508_2.jpg

Aki szeretne nyerni egy üveggel ebből a nedűből, IDE kattintva találja meg a lehetőséget.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr8112489753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása